Kapd el a nyulat - könyvajánló

Ismét egy komfortzónán kívüli könyvről fogok írni, ezúttal Lana Bastašić: Kapd el a nyulat című művéről. Mivel nem a legjobbkor jött ez az olvasmány, egy kicsit nehezen rázódtam bele, de hamar sikerült átlendülni a holtponton.








Tizenkét évvel azután, hogy utoljára látták egymást, az Írországban élő Sara telefonhívást kap gyermekkori barátnőjétől, Lejlától, aki azóta is Boszniában él, hogy segítsen neki eljutni Ausztriába. A két lány útnak indul Mostarból Bécsbe, hogy megtalálják Armint, Lejla háborúban eltűnt testvérét. Az utazás során felelevenednek a régi emlékek. A kamaszkori szerelmek és a háborús megpróbáltatások új fényben tűnnek fel, s a balkáni az utazás szimbolikus jelentőségűvé válik.
Varázslatos történet a gyermekkori barátságáról, a fehér nyúl szembogarában meglátható titkokról, és arról, hogy soha nem tudható biztosan, a tükör melyik oldalán állunk.











Egy váratlan telefonhívás teljesen szétzúzza Sara addig precízen építgetett és csinosítgatott életét, és Dublinból egy szempillantás alatt a valahai otthonában, Boszniában találja magát. Egy tizenkét éve tetszhalott, bonyolult barátság éled fel újra, és a múlt árnyai egyre követelőzőbben keringenek a levegőben. Sara és Lejla személyes életútjuk, barátságuk az emlékeken keresztül mutatkozik meg és bontakozik ki igazán.

A könyv nem valós eseményeken alapul, de olyan, mintha megtörtént volna. Mert megtörténhetett volna. Hitelesek a szereplők és nagyon emberi a közöttük lévő kapcsolat. Az események néha látszólag összefüggéstelenül követik egymást, de a sorok között rájövünk, hogy nagyon is van összefüggés.
A narráció elképesztően precíz, sokszor akár a gyomorforgató részletekig húz le, máskor a magasba emel. Ezen a téren úttörő megoldásokat alkalmazott az író - egy korábbi posztomban már kifejtettem, hogy az E/2-es narráció nem a kedvencem - és bár részemről ezért volt egy kicsit nehéz belerázódni a könyvbe, idővel ez a mesélői mód is el tud sodorni. Főként azért, mert a történetmesélés annyira életszerű, mintha Sara bármikor átintegethetne a szomszédból.

Elgondolkodtató történet az identitáskeresésről, a legrosszabb helyzetekben is megtalálható reményről, egy ország szomorú széteséséről, a barátságok és önmagunk megtalálásáról.

Mindenkinek ajánlom, aki szeretné egy kicsit bővíteni a határait, akár olvasás, akár írás(technika) terén.

A recenziós példányt köszönöm a Metropolis Mediának.

A könyv megrendelhető közvetlenül a Galaktikaboltból: Kapd el a nyulat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csuka-átok - könyvajánló

A valószerűtlenség elmélete - könyvajánló

Tokióban ébredek - kritika