Top 10 történet EVER

Beszippantott egy fekete lyuk, az a campnano-féle, úgyhogy nem siettem blogot írni a napi szószám mellett (gyorsjelentés: egy teljesen új sztori alakul, szépen fejlődik, és csak kicsit vagyok lemaradva a kötelezőtől :D)

Úgyhogy most pihenésképpen összeállítottam a saját Top 10-emet azokból a történetekből, amelyeket olvastam, láttam, élveztem. Nem meglepődni, nem csak könyvek lesznek közöttük, és egészen más szempontokat vettem figyelembe itt, mintha kedvenc könyvet választanék. Ami közös bennük: megteremtettek egy izgalmas világot, még izgalmasabb karakterekkel és elsöprő hangulattal, és olyan történeti csavarokkal szőtték tele, hogy csak ámultam és bámultam.

Hát akkor lássuk. Visszaszámlálás indul!


10...

Az ördög ügyvédje

Egy zseniális csavarokkal, ultragonosz szereplőkkel ellátott történetről beszélünk. Ki ne látta volna ezt a filmet?
Spoilerveszély!
Adott egy ügyvéd, aki minden pert megnyer, és kedvére irányítja az esküdtszéket. Adott egy cégbirodalom-tulajdonos, aki maga az Ördög. És adott kettejük között "némi" rokoni kapcsolat. A film a poklok poklába visz minket, nem tudunk nem drukkolni a főszereplőért, és mégis érezzük, hogy a lépései egyre helytelenebbek. De vajon miért?
A történet fogva tart és nem ereszt, és kell neki néhány újranézés, mire minden egyes pont, minden apró csavar és utalás leesik.
Örök helye van ezen a listán, és pusztán azért került az utolsó helyre, mert nem teremtett igazán új világot: a meglévő visszásságait használta fel.

9...

Éhezők viadala

Ezzel a történettel először filmen találkoztam, és csak ez győzött meg róla, hogy el kell olvasnom a könyveket is. Alapvetően túl nagy volt körülötte a hype, és egyszerű Battle Royale-koppintásnak gondoltam. Ebben egyébként tényleg van valami, de végül nem bántam annyira.
Egyszerre izgalmas és feszült a történet (leszámítva azt a pártucat oldalt, amíg Katniss csak agonizál), és kellően nagyszabású. Elvégre egy távoli jövőbeli Amerikában - amit akkorra már Panemnek hívnak - kell szétverni egy egész rendszert. És az sosem egyszerű.
Levon az értékéből egy beleerőltetett szerelmi háromszög, de szerencsére azon nem rágódunk túl sokat.
Látványos és akciódús film készült belőle, és a könyvek is magukkal ragadóak. Szintén megkapta az örökös tagságot a kedvenceim között.



8... 

Ajin

A listán az első anime, de azért messze nem az utolsó. A történet létezik mangában is, sőt, nemrégiben egy meglepően jó film készült belőle (japánoknál ez egyébként ritkaság, talán ez volt az általam ismertek között az első olyan filmjük, amit igazán eltaláltak).
Az emberek között rejtőzik néhány abszolút halhatatlan, akiknek az egyik, és legfőbb tulajdonságuk, hogy képtelenek meghalni, ám minden másban megegyeznek az emberekkel. Sérülékenyek, megbetegedhetnek, meghalhatnak. Csak épp újjáélednek. Épp ezért egy központ embertelen kísérleteket végez rajtuk, és nem is tekintik őket embernek. Nagai Kei pedig tizenhat évesen jön rá, hogy ő maga is Ajin - pedig ő csak egy csendes életre vágyik, és arra, hogy jó ember legyen.
Mondanom sem kell, mindkét célját felülírja a történetünk főgonosza, Satou-san, aki egyszerűen csak szeret ölni (bár gyanúm szerint meghalni is), és persze kiszúrja magának ezt a kis szemétládát. Fordulatok, izgalmak, rengeteg vér, és soha-meg-nem-haló szereplők. És ha azt hinnéd, hogy végre jön egy kis nyugalom, az is kifordul magából hamarosan.
Kellően beteg sztori. Az anime két évadot élt meg, a manga jelenleg is fut, a filmből pedig volt utalás a folytatásra. Az összes feldolgozás közül az anime a kedvencem.


7...

A Széthullott birodalom, vagyis a Tövisek hercege sorozat

Nem is olyan rég volt erről egy hosszabb poszt, úgyhogy most nem mutatom be újra a könyvet, itt elérhető, és valószínűleg az is kiderül belőle, hogy miért nyert helyet az örökranglistán: Széthullott birodalom - avagy az első omnibusz-kiadásom esete

6...

Hegylakó

Ez a halhatatlanság-dolog lehet, hogy kóros nálam. Nem a filmeket szerettem, hanem az utána készült tévésorozatot, ami pont akkor volt műsoron, amikor igazán el tudtak varázsolni az efféle pasik. És persze a hatalmas kardcsaták, az ügyetlenül odarajzolt villámok, és miegymás. De most őszintén. Van itt olyan harminc körüli női lélek, akit ők ketten ne ragadtak volna magukkal?
A történet itt annyira szerteágazó volt, amennyire csak lehetett. De a legjobban az utolsó évadot szerettem (legalábbis amit nálunk játszottak), a négy lovassal és Methosszal együtt.
Kár, hogy abban Richie már rég nem volt benne.

5...

Gundam Seed és Gundam Seed Destiny

Két egymást követő sorozat, amely az 1979 óta futó Gundamok közül az abszolút kedvencem. Összesen száz rész, úgyhogy csak elvetemült animéseknek és főleg mecha-rajongóknak ajánlott, és persze az sem árt, ha valaki nem csak a csilli-villi rajzolásért néz animét (ez 2005-ben indult, úgyhogy mostanra eléggé elavultnak számít.)
Egy nagyon összetett történet a békéért vívott háborúról, a barátságról, az ellenséget mozgató motivációkról. Rengeteg szereplő, és rengeteg érdekes háttér. Az örökösen nyafogó Kira azért egy kicsit zavart, de Athrun karaktere sokkal érdekesebb és izgalmasabb nála.
Ja, és vannak benne óriásrobotok. Mondtam már, hogy vannak benne óriásrobotok? :D

4...

A gyűrűk ura

Örök klasszikus, be sem mutatom. Háromszor olvastam a könyveket, és megszámlálhatatlanul sokszor láttam a filmeket. Ezzel a történettel is filmen találkoztam először, ami jelen esetben lehet, hogy jót tett neki: a könyvek annyira hosszan és az én ízlésemnek túlságosan részletesen taglalják ezt a fantasztikus világot, hogy lehet, hogy nem barátkoztam volna meg vele. De összességében örök-örök kedvenc marad.



3...

Kuroshitsuji - Black Butler

Már a címe is egy nyelvtörő, de némi gyakorlás után mostanra már gyorsan is ki tudom mondani :D Először az első anime ragadott magával (amit csúnyán átírtak a mangához képest), de aztán a manga beelőzte, és azóta az animealkotók visszatértek az eredeti vonalhoz, és szuper új sorozatok és filmek készültek belőle. Egyébként egy élőszereplős film is, de ott végképp keresztbe-kasul átírták a sztorit.
Mivel ez is egy japán történet, azért illik egy kicsit bemutatni. Adott a viktoriánus kori anglia, egy nagyon gazdag 13 éves, árva, de gonosz kis kölyök, és a szövetségében egy démoni komornyik. A királynő parancsára pedig mindenféle szörnyű rejtélyeket oldanak meg. Visszaköszön a Hasfelmetsző Jack sztorija, egy-egy sztorin érezhető a Titanic vagy a Harry Potter hatása, és így tovább. Kellemesen könnyed, nagyon vicces, és közben hatalmas és komor mélységeket rejtő sztori. Nem tudnám megmondani, hogy Ciel vagy Sebastian a gátlástalanabb kettejük közül, de az biztos, hogy remekül kiegészítik egymást.

2...

Harry Potter

És akkor A gyűrűk ura pepitában :D Szintén nem mutatom be, csak néha nem is olyan csendesen rajongok érte, és mindenért, ami varázsvilág és varázsháború.
Gyerekkorom óta hatalmas kedvenc. Szeretem a filmeket is, de a könyveket jobban, és fogalmam sincs, hogy hányszor olvastam már őket, de látszik rajtuk a használat.
Varázslóiskola, kviddics, szépen adagolt humor, rengeteg izgalom. Meghatározó élmény volt, egyúttal egy olyan világ, amelyben mindig jól éreztem magam (kivéve talán akkor, amikor teljesen összetört.). Sosem felejtem. És abszolút kedvenc is lehetett volna, hacsak nem nem taszítja le a trónjáról a következő...

1!

Code Geass

Egy eredetileg is animének készült történet, és a második mecha a listában, de itt nem töltenek be akkora szerepet az óriásrobotok. A történet idején Britannia (vagyis a térkép szerint az USA, de az senkit nem zavart) meghódította többek között Japánt is, és a japánoktól még a nevüket is elvették, 11-esnek nevezik őket. És még a tömegmészárlásoktól sem riadnak vissza. Ezt a szépen felépített világot fogja lassan darabjaira szedni a fő-antihősünk, Zero. Két karakter miatt imádom: az egyik Kururugi Suzaku, egy elképesztően ügyes, 17 éves katona Britannia szolgálatában. Belülről szeretné megváltoztatni a rendszert, és mivel még csak nem is igazán tekintik embernek, minden lehetséges eszközt megragad, és amikor feltűnik a színen Zero, a terroristavezér, minden erejével megpróbálja megállítani. Csak épp azt nem tudja, és nem is akarja elfogadni, hogy Zero nem más, mint Lelouch Lamperouge/Leouch vi Britannia, Suzaku gyerekkori legjobb barátja.
A másik kedvenc pedig természetesen Lelouch. Egy 17 éves diák, Britannia uralkodójának sokadik örököse, akit kidobtak a családból, és elküldték az egykori Japánba. Egészen addig csak nem egészen legális sakkjátékokban kamatoztatja zseniális stratégiai érzékét, amíg egy véletlen folytán össze nem találkozik C.C.-val - a történetünk fantasy elemeinek legfőbb forrásával - és érdekes hatalmat nem kap tőle. Bárkit képes rávenni bármire, mindenki teljesíti a parancsát, és utána már nem is emlékszik rá. De mindenki csak egyszer. Vajon ez a hatalom elég lesz, hogy felszámolja a gyűlöletet a világban, és egy békés, kedves világot teremtsen a húgának, akinek mindent megadna? Elég lesz, hogy megváltoztassa a birodalmat? Mennyire kell bemocskolnia a saját kezét, és mi az az ár, ami még elfogadható a békéért? Zero köpenyébe bújva kettős életet él: egyfelől véres kezű terroristavezér, másfelől pedig csak egy diák, akit senki sem tisztel különösebben, és ez rendkívül sok szórakoztató helyzetet eredményez.
Elképesztően szövevényes történet, összesen ötven rész - plusz egy spin-off filmsorozat, egy recap-filmsorozat és a harmadik évad csak most jön, tíz év után -, és kellemesen szép a rajzolása is. A főbb szereplők karaktereit szépen kidolgozták, az egész történet pedig meglepő csavarokkal, látványos akciókkal, relatíve sok drámával és cseppnyi humorral fűszerezve rohan az elkerülhetetlen végkifejlet felé. Csak ajánlani tudom, mert ez egy olyan történet, amiben valószínűleg mindenki megtalálja majd a kedvencét.


Tanulság: Attól tartok, az elvetemült (fő)szereplőkkel kilóra meg lehet engem venni... :D 


És még néhány említésre méltó történet, ámbátor ezek már csak animék:
- Death Note - anime, manga, filmek, filmsorozat, tévésorozat, musical... szóval mindent láttam. Team Kira! Ha abbahagyják a húszon-akárhanyadik résznél, amikor Kira megnyeri élete nagy csatáját, akkor kedvenc lenne.
- Fullmetal Alchemist Brotherhood, avagy Hagane no Renkinjutsushi - nagyszabású történet, de engem elképesztően idegesített az elején, hogy az Elric-fivérek egyik fele egy idegesítő kis kölyök, a másik fele pedig egy páncél. Imádtam a sztorit, de a főszereplőket nem annyira. 
- Sword Art Online - az első évad első fele lett igazán kedvenc, ami aztán elindított egy szép kis franchise-t.

Ha nem csak könyvekben gondolkodunk, akkor hogyan alakul a ti toplistátok?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csuka-átok - könyvajánló

A valószerűtlenség elmélete - könyvajánló

Ahol behatol a fény - könyvajánló