Disztópikus hangulatban - könyvajánló

A disztópia, mint alműfaj, már régóta jelen van az irodalomban. A nagy klasszikusok, George Orwell 1984 című műve már 1949 óta van a piacon, de őt is megelőzi Aldous Huxley Szép új világa 1932-ből. De ha még messzebbre akarunk menni, akkor Madách Imre: Az ember tragédiájában is találunk disztópikus jeleneteket, pedig az még egy évszázaddal korábbi.
A nagy klasszikusok mára alapműnek számítanak bizonyos körökben. Kultusz övezi őket, mindenki hallott róluk, és mindenki, aki érintett a témában, ismeri a történetüket - legalább nagyvonalakban. Ezeket a műveket viszont nem élvezetből olvassák az emberek (mármint sokan), mert a nyelvezetük mostanra elavult. Hamisítatlan szépirodalomról van itt szó, aminek megvan a helye minden disztópia-kedvelő könyvespolcán, és szeretettel, vagy épp szent borzalommal nézünk ezekre a könyvekre, mert a jelen korunk vonásait jósolták meg.


A disztópia műfaja viszont 2008-ban betört a köztudatba. Azóta pedig nem lehet csak úgy elmenni mellette. Személy szerint határtalanul hálás vagyok ezért. A műfaj low-scifi elemeket használ, de emberközeli marad, és gyakran megy bele pszichológiai kérdésekbe. Ez a kedvenc műfajom, és még sokkal azután is, hogy lecsengett a körülötte lévő fellángolás, vadászom a képviselőit - akár poszt-apokaliptikus, vagy éppen apokaliptikus árnyalatokkal. 
Az ifjúsági, vagy csak szórakoztató disztópiák felrázták a könyvpiacot, új divatot teremtettek, és szerencsére sok említésre méltó mű született. Ezek közül válogattam össze a számomra legkedvesebbeket.

(A képekre kattintva akár meg is rendelheted a könyveket.)


https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/az-ehezok-viadala-1
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál.
A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek.
Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.

Nem lehet elmenni mellette. Ez a sorozat volt a műfaj legnagyobb mérföldköve. Ha valaki még nem olvasta, akkor annak csak annyit mondanék: "Soha ne hagyjon el benneteket a remény!"
Molyos átlag: 92%
Személyes sorozatvélemény: 90%, Katniss néha az agyamra megy, a "kötelező" szerelmi háromszög pedig nálam rontotta az élményt.


<a href="https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/az-ehezok-viadala-1" target="_blank">Takami Kósun: Battle Royale

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll… A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

Röviden és tömören csak annyit, hogy Az éhezők viadala ebből merített. Zseniális mű. Aki egy kicsit is nyitott a japán gondolkodásmód iránt, annak feltétlenül ajánlom.
Molyos átlag: 92%
Személyes vélemény: 95%,


https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/neal-shusterman-unwind-6427 Neil Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve

Mi lesz, ha a szüleid téged is szétbontatnak?
Szép új világ?
Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, amely „szétbontaná” őket.
Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket – de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik.
Te vajon túlélnéd?

Elképesztően izgalmas koncepció, letehetetlenül feszült regény, a maga nemében elborzasztó, és mély nyomot hagy az olvasó lelkében. A legjobb karakterek, akikkel a műfajon belül valaha találkoztam.
Molyos átlag: 92%
Személyes vélemény: 100%, abszolút kedvenc. A KMK pedig elmehet a fenébe, amiért nem folytatta a sorozatot, de legalább olvasok angolul is.

https://galaktikabolt.hu/termek/carlos-chernov-vegtelen-vetites/
Carlos Chernov: Végtelen vetítés

Kétszáz ​évvel a Földet átalakító nagy klímakatasztrófa után a túlélők között sokáig dúló háború erőszakos, totalitárius társadalmat hoz létre. A világban zajló folyamatokat a győztesek doktrínája határozza meg, a milliomos lét azt a lehetőséget is megteremti, hogy az ember befolyásolhassa az élet két legfontosabb folyamatát: a szaporodást és a halált. A gazdagok nem kockáztatnak: jó genetikai adottságokkal rendelkező gyerekeiket kiválasztják és örökbe fogadják, majd életük meghosszabbításaként megszabadulnak testüktől, és agyukkal rácsatlakoznak az „életfilmekre”. Eközben a társadalom alján, a föld alatti városokban tengődő proletárok gyerekeik eladásából tartják fenn magukat.
Goma, egy proletár család fia, tudja, hogy az egyetlen módja kitörni a szegénységből és a kilátástalanságból az, hogy az életfilmek főszereplőjévé, sztárszínésszé válik. A hosszú kiképzés a fizikai megpróbáltatásokon túl apránként elmossa a határt a szerep és a valóság között…
Carlos Chernov argentin író több irodalmi díj birtokosa. Művei eddig angol, francia és olasz fordításban láttak napvilágot. A Végtelen vetítés az első magyarul megjelenő regénye.

Semmi világmegváltás, csak egy törékeny lelkű fiú, aki filmsztár akar lenni, egy borzalmas jövőben. Lehengerlő történet.
Molyos átlag: 100% (két csillagozás alapján)
Személyes vélemény: 100% (én voltam az egyik :D )


Dan Wells: Partials - Részben ember

https://fumax.hu/termek/partials__reszben_ember.htmlAz ​emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.
Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.
Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.

Egy kis poszt-apokalipszis, baromi kevés esély a túlélésre, és biztos jelei az emberiség kihalásának. A könyv első ötven oldalát kell túlélni, utána baromi feszültté válik. Itt olvastam a legjobb akciójeleneteket. Ha volt tíz oldal nyugi, a tizenegyediken biztos, hogy lőnek.
Molyos átlag: 88%
Személyes sorozatvélemény: 95%


https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/szollosi-kristof-acelszentek-7613
Szöllösi Kristóf: Acélszentek

Ne ​állj meg, úgyis lövök! Ádám gépromboló, a csapat legjobbja.
Cinikus humorral éli az életét, vagy épp túléli a beígért halált.
Szembenézett már kemény ügyekkel, de amikor a legendás Fantom nyomába kell erednie, hogy visszaszerezzen egy ellopott atomtöltetet, még ő is úgy érzi, lassan sok lesz a jóból.
Nyomozni kezd, de a szövetségesei hullnak, az ellenségei szaporodnak, az ideje egyre fogy, segítséget pedig a legvalószínűtlenebb helyről kap, az egyik ellenféltől.

Mit tehet egy jóvágású gépromboló, ha kifogy a muníció?
Muszáj belemennie a meglepő szövetségbe, hacsak nem szeretné megtapasztalni, milyen élmény egy atomrobbanás testközelből.

De ki áll a háttérben?
És mi lehet rosszabb egy ellopott atomtöltetnél?

Vajon sikerül megállítani a népirtást, vagy élete legrosszabb napja jön?
Egy kicsit magyar, nagyon budapesti, és rohadtul disztópikus. Mivel első könyves író művéről beszélünk, vannak még gyerekbetegségei, de a műfaj kedvelőinek kihagyhatatlan.
Molyos átlag: 67%
Személyes vélemény: 75%

Ann Aguirre: Menedék
https://fumax.hu/termek/menedek__enclave_razorland_trilogia_1_kotet.html

A ​második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Némelyek azt suttogták, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni.
Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba.
Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak figyelmeztetésükre. Megszokott kis világuk szertefoszlik, így rákényszerülnek, hogy szembenézzenek az ismeretlennel.

Köszöntünk az apokalipszisben!

Ez már nem is disztópia, hanem maga a zombi-apokalipszis. Valaki mondja meg, hogy miért lehet nagyon szeretni (rengetegen ötcsillagozták), de szerintem az első rész szódával elment, a többi viszont a mélybe hanyatlott.
Molyos átlag: 87%
Személyes sorozatvélemény: 70%


Az olvasási listámra az utóbbi időben kerültek fel az újabb disztópiák: Az ötödik hullám, Sötét elmék, Útvesztő. (Nem, a Beavatott nem... de győzzetek meg :D) Hamarosan ezekről, és egyéb, a kezembe akadó disztópiákról is írok majd, csak győzzem elolvasni őket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csuka-átok - könyvajánló

A valószerűtlenség elmélete - könyvajánló

Tokióban ébredek - kritika