10+1 jótanács arra, hogy hogyan nyerj meg egy Nanowrimo-t

Elkezdődött a júliusi CampNano, ami minden alkalommal sokkal stresszesebb, mint azt az írópalánták előre sejtenék. Még akkor is, ha nem először ugranak bele. A novemberi nagy Nanowrimo-hoz képest itt annyi könnyebbséget kaptunk, hogy nem muszáj megírni az ötvenezer szót egy hónap alatt, hanem ezt tetszés szerint lejjebb is vihetjük. Vagy följebb is, de ki az az őrült?
Viszont ezt a hónapot is túl lehet élni, sőt, sikeresen zárni. 



1. Legyen kész vázlatod!

Minél részletesebb, annál jobb. Sokszor el lehet bliccelni, de ha ilyen szűkös határidőre dolgozol, akkor egyszerűen muszáj egy stabil vázra támaszkodni. Ha gyakorlott vagy, és szoktál vázlatot készíteni előre, akkor ez nem újdonság, de ha renitens vagy ezen a téren, akkor sajnos most fel kell adnod a lázadást, és meghajolni a vázlat előtt.

2. Ne várj a múzsára!

Írni lehet, írni kell akkor is, amikor épp nincs ihleted. Lehet, hogy rosszabb lesz, mint máskor, de csak egy kész kéziratot lehet kijavítani, az üres lapot nem.



3. Azt írd, amihez kedved van!

Lehet, hogy szükséged lenne egy nyolcszereplős vitajelenetre, vagy egy légi csatára, netán brutális szörnyek pusztítják el éppen a bolygót, te pedig túlságosan kimerült vagy még belegondolni is? Csípj fel a vázlatból egy másik, könnyebb jelenetet, és írd meg azt. Később majd visszatérsz a nehezebb részekhez.

4.  Ne halogass!

Ideális esetben reggel, de ha éppen dolgozol, akkor munka után azonnal állj neki az írásnak! Ha elveszel a Facebook-Instagram-Pinterest-Youtube-Moly ördögi körében, akkor sosem fog gyarapodni a szószám.



5. Szerezz rutint!

Csak akkor fogsz tudni minden nap írni, ha minden nap ráveszed magad, és írsz. Lehetőleg ugyanabban az órában. A dietetikusok, az alvásszakértők, és általában az egészségügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy a napi rutin fontos, megvan az ideje az alvásnak, az evésnek. Miért ne lehetne meg az ideje az írásnak? Az agy kreatív területeit nem lehet gombnyomásra bekapcsolni, de ezzel a trükkel felkészítheted rá, hogy bizony írni fogsz.

6. Szépen írni? Ilyenkor?

Van, akinek zsigerből megy, van, aki viszont órákat töpreng egy-egy igazán szép leíráson. Most viszont erre nincs idő. Tartsd magad az alapokhoz, írd le, hogy hol vannak a szereplők és éppen mi történik, vázold fel a párbeszédeket! Majd később kiszínezed.



7. Ne olvass vissza!

Vagyis ne bármikor. Ráérsz utána kijavítani, amit eddig műveltél, a hónap végén még nem kell leadnod az elkészült regényedet. De ha mégsem hagy nyugodni, vagy ha már megvan majdnem minden jelenet, a szerkesztéssel elképesztő mennyiségű szót nyerhetsz. Csak arra vigyázz, hogy ne írj újra nulláról semmit, ne törölj lényegesen sokat. Ha beleesel az öncenzúra csapdájába, lehet, hogy negatív értékkel zársz egy napot, kevesebb szavad lesz, mint volt, és ez nagyon rossz hatással lehet a lelkesedésedre.

8. Olvass, de ne akármit! 

Válassz ki a polcodról egy olyan könyvet, amit már olvastál, szerettél, inspirált, és valamilyen formában hasonlít arra a történetre, amit éppen írsz, vagy írni akarsz. Így nem fenyeget az a veszély, hogy túlságosan magával ragad és elvonja a figyelmedet a saját sztoridtól. Sem pedig az, hogy egy gyenge könyvet veszel a kezedbe, ami a saját írói stílusodat is rombolni fogja. Válassz olyat, ami épp abban erős, amiben te nem (pl. ha nagyon kevés leírást használsz, Cassandra Clare ideális választás), és meglátod, rád fog ragadni belőle.



9. Kapcsolj ki! Pihenj!

Ne egész nap, de igenis legyen olyan időszakod, lehetőleg minden nap, amit a szabadban töltesz. Elég erre fél-egy órát szánni naponta. Sétálj, túrázz, fedezz fel új dolgokat. Ha erre nincs lehetőséged, nézz meg egy filmet, ami passzol a regényed hangulatához. A lényeg az, hogy ne legyenek előtted írott szavak, és kerüljön távol a billentyűzet. Legalább egy kicsit.


10. Ne vond el a saját figyelmedet!

Például blogolással. Szóval én most mentem vissza írni.

+1. Spájzolj be!

(még itt vagyok... :) ) Ez nem a fogyókúra időszaka. Legyen a csoki, a kávé, a tea, az illatgyertya, vagy bármi más, ami segít koncentrálni, gondoskodj róla, hogy legyen otthon belőle bőségesen! Szükséged lesz rá.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csuka-átok - könyvajánló

A valószerűtlenség elmélete - könyvajánló

Ahol behatol a fény - könyvajánló