Apatolvaj - könyvajánló

 Hűha. És még egyszer hűha. Ez a könyv egy igazi lelki hullámvasút volt, amiben a pálya elég ritkán tartott felfelé. Ismét egy szépirodalmi remeket olvashattam, és megismerkedhettem egy újabb zseniális írónővel, és olyan írói bravúrokkal, amiket tanítani kellene.



Szülei válása után a tízéves Miki gyűlöli a váltott elhelyezést, utálja „új” testvéreit, de legfőképp „apatolvaj” mostohaanyját. Kénytelen azzal szembesülni, hogy a családjuk nem létezik többé. Szerencsére rátalál egy virtuális platformra, ahol a hasonló problémákkal küszködő gyerekek megoszthatják egymással a tapasztalataikat, egy nagy közös célt tervezve…

A közeli jövőben, egy katasztrófa szélén álló világban járunk, ahol lehetetlen nem feltenni a kérdést: mit engedhetünk meg magunknak, mihez van jogunk, illetve mennyire bonyolult kapcsolati viszonyokat vagyunk képesek elviselni akár gyerekként, akár szülőként.

A nyomasztó téma gyakran fergeteges humorral párosul, ám hiába érzünk megkönnyebbülést, amikor a dolgok már kezdenek jóra fordulni, a történet végkifejlete sokkoló…

Kötelező olvasmány minden elvált szülő számára.



Nyomasztó volt? Igen. Humoros? Igen... alkalomadtán. Izgalmas? De még mennyire! Szóval a fülszöveg nem hazudik.

Lássuk közelebbről!


A borító

Megszoktam, hogy értékelem külön a borítót is, úgyhogy ez ezúttal sem maradhat el. Ha valami, akkor ez tényleg és igazán felkeltette az érdeklődésemet, a színek zseniálisak, a két oldalsó alak alagutat formáz, a fény felülről és távolról esik a középpontban lévő kisfiú alakjára. Szóval igen, zseniális, és szépen elkapja a könyv hangulatát is. 


A stílus

Itt találkoztam az első, fentebb már említett írói bravúrral. A történetet egy tízéves kisfiú meséli, és a narrációból érezhető, hogy valóban egy tízéves kisfiú mesél. Nem volt egyetlen olyan szóválasztás vagy kiszólás, ami kidobott volna belőle. A fiú hosszú panasza, segélykiáltása minden sorban érezhető, minden lélegzetvétellel egyértelmű. A gondolatai csapongóak, a történet mégis egyben van. Úgyhogy a stílus lenyűgöző.


A világ

A közeli jövő olyasmi, mint a miénk. A katasztrófa egyértelműen közelít, és rányomja a bélyegét az emberek hangulatára. A világot azonban egy tízéves kisfiú szemén keresztül látjuk, aki iskolába jár, akinek elváltak a szülei, és aki gyűlöli az apjával és az apja új barátnőjével, a "mostohával" töltött heteket - olyannyira, hogy pokolnak nevezi azt a lakást. A világ nem sokban különbözik a miénktől, mégis sokkal nyomasztóbb, szürkébb és kilátástalanabb annál.


A szereplők

Ez volt az a történet, ahol egyetlen szereplőt sem sikerült igazán megkedvelnem. Még Mikit vagy az anyját sem. Egy elhanyagolt, bántalmazott kisgyerek és a bántalmazó szülők, a nemtörődöm mostohaszülők, a túl sok testvér, a hamis barátok - nem, egyetlen igazán ártatlan szereplő sincs ebben a történetben még akkor sem, ha gyerekekről van szó.

Miki ráadásul a kiskamaszok tagadásában él. Nem szerettem meg a mostohaanyját (sem), de azért az volt az érzésem, hogy ez a kölyök még csak esélyt sem adott neki. Csak ragaszkodott a saját elképzeléseihez. Az apja pedig nagyon-nagyon rossz szülő, üvöltözik, túl szigorú, és meg sem hallgatja a gyereket, és ez végül valóban borzalmas következményekkel jár. Az anyja pedig hiába szereti feltétel nélkül a három fiát, köztük Mikit is, tehetetlen és gyenge, és a saját boldogságát keresi. 


A történet

Spoilerek nélkül nehéz beszélni róla, de azért teszek egy próbát. A történet végig egy elhanyagolt kisfiú segélykiáltása és egyik kétségbeesett lépésből a másikba vezet. Ő csak ismét össze akarja hozni a szüleit, csak eltávolítani a mostohát, csak megbüntetni a bűnösöket. De olyan dolgokat tesz, amik miatt egy felnőtt már börtönbe kerülne, és ő sem ússza meg teljesen büntetlenül.

A történet nyomasztó. A terek, helyszínek szűkek, fojtogatóak. Még a zsúfolt nagycsaládi autó is, a lakás, a fürdőszobák. Az ember levegőért kapkod, miközben a történet egyre csak sodorja magával, mint egy megáradó folyó.


Kinek ajánlom?

Ahogy a fülszöveg is, ajánlom az elvált szülőknek, hogy segítsen megérteni egy kicsit a gyerekek lelkivilágát. Azoknak, akiknek széttépték az életét, akik alól kifutott a biztos talaj. És ajánlom mindenkinek, aki még válás előtt áll - hogy gondolja át még egyszer, és segítsen neki egy kicsit közelebbről látni a válás legnagyobb elszenvedőinek nézőpontját.


Összességében, bár nem pontoztam, a könyv számomra 9/10.


A recenziós példányt köszönöm a Metropolis Mediának!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csuka-átok - könyvajánló

A valószerűtlenség elmélete - könyvajánló

Tokióban ébredek - kritika